De ruïnes van de middeleeuwse toren domineren de geplaveide straatjes van dit dorpje dat een exceptioneel klimaat heeft waardoor in volle grond de alombekende mimosabloemen (de bloei heeft plaats in februari), sinaasappel-, citroen-en mandarinebomen groeien.
De tuin is aangelegd boven het dorpje op verschillende terrassen. De tuin heeft een verzameling van ongeveer vierhonderd mediterrane en exotische planten, waaronder de Cactussen van Barbarie, wiens vruchten eetbaar zijn, aardbeibomen, jujubebomen, jeneverbessenstruiken en japanse mispelbomen.
In het Occitaans : « Sanch Inhan ». De wijn Saint-Chinian heeft sinds 1982 zijn « appellation d’origine controlée ».De wijngaarden van Saint-Chinian strekken zich uit over een twintigtal dorpjes ten zuidoosten van Saint-Pons. Ze produceren één van de grootste « grands crus » van de streek. Het dorpje Saint-Chinian is een typisch pittoresk zuidfrans dorpje dat zich uitstrekt van de Orb tot de Verzanobre met als achtergrond de bergtoppen van de Caroux en de Espinouse.
In Ensérune voelt en ziet men nog de aanwezigheid van de vestigingen van een versterkte stad, met verschillende lagen van preromeinse beschaving. Het oppidum hangt over de uitgestrekte vlaktes en het is de mediterrane ligging die dit oord zo interessant maakt. Het museum werd gebouwd op de plaats van de oude stad en heeft een verzameling van allerlei voorwerpen uit het dagdagelijkse lokale leven van de 6de eeuw V.C. tot de 1ste eeuw N.C. Wat u zeker niet mag missen in Ensérune is het unieke panorama op het oude « meer van Montady ». Het meer werd drooggelegd in 1247.
De stad is gebouwd op een strategische plaats, omringd door trappen, en heeft een prachtige kathedraal. De wijnliefhebbers moeten Béziers zeker bezoeken want het is de hoofdstad van de wijnstreek van de Languedoc. Het is ook de geboortestad van Pierre Paul Riquet, welbekend bij de waterliefhebbers, en aanlegger van « le canal du midi ».
De stad Béziers is ook enorm gekend voor de feestelijke beroering die er heerst tijdens de maand augustus op het moment van de « feria », de jaarmarkt.
Het « canal du Midi » is een staaltje van technische hoogstand, maar het kanaal heeft vooral veel succes omwille van zijn prachtige oevers, de kalmte van zijn waterloop, en de rijkdom van zijn reisroute die u door de hele Languedoc leiden. Een reisje op het kanaal sleept u van de Méditerranée tot de Lauragais, langs idyllische landschappen, steden met een rijke geschiedenis en interessante monumenten.
Carcassonne is gewoonweg wonderlijk ! U kunt niet anders doen dan deze middeleeuwse stad te bewonderen, die de omliggende wijngaarden domineert en als adembenemende achtergrond de « garrigue » van Corbières heeft. In 1996 is het « canal du midi » door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. In 1997 is het de beurt aan Carcassonne. Iedereen die door de kleine straatjes slentert, langs de vestigingsmuren loopt en het kasteel bezoekt, blijft zich Carcassonne eeuwig herinneren. Wist u dat Carcassonne de grootste versterkte stad van Europa is ? Ze omvat een versterkte kern, het kasteel Comtal, en een dubbele ringmuur : de buitenste telt veertien torens en is gescheiden van de binnenste - die vierentwintig torens telt - door verschansingen.
Castres heeft lang een grote welvaart gekend door het textiel. De huisjes - die langs de oevers van de Agoût-rivier liggen - van de wevers, de textielververs, de leerlooiers en opmakers getuigen van het rijke verleden van Castres. Heden ten dage heeft de stad een fantastisch museum : het museum van Spaanse kunst. De plannen voor dit gebouw werden gerealiseerd door Mansart, de plannen voor de tuinen door Le Nôtre. Het museum stelt permanent een uitzonderlijke verzameling van de werken van Goya ten toon. Castres is bovendien omringd door een prachtig landschap ; men heeft zicht op Le Sidobre, het zwarte gebergte en de bergen van Lacaune.
Le Sidobre heeft een aantal enorme graniet-steengroeves, die getuigen van zijn economisch belang, maar voor de toeristen loont dit ook de moeite : de Sidobre biedt u bizarre landschappen aan van granieten blokken, die tot bollen gebeeldhouwd lijken : dit is het effect van erosie. De enorme afgeronde blokken, sommige op elkaar alsof ze een evenwichtdans doen, andere alsof ze een rivier vormen, wat men hier « compayrés » noemt, maken van Le Sidobre een toeristische trekpleister.
Dit kuuroord is voorzien van thermale bronnen. Vanuit Lacaune kunt u vertrekken om prachtige wandelingen te maken door het omliggende gebergte of in de frisse vallei van Gijou. De Belgen onder u zullen aangenaam verrast zijn als ze op de « place du Griffoul », in het centrum van de stad de fontein van de pisserkes ontdekken. Dit zal hen ongetwijfeld herinneringen oproepen aan de hoofdstad van het vaderland
De uitbating van het thermaal station van Lamalou gaat terug tot in de achtste eeuw. Het is dan dat men het helend karakter van het water heeft ontdekt. Dit is echter niet het enige aspect dat Lamalou aantrekkelijk maakt : het is een uitstekende vertrekplaats voor excursies in de Caroux. Wist u dat er niet minder dan vijftien bronnen ontspringen langs de geologische breuklijn, die het kleine dalletje doorkruisen. Deze bronnen zijn rijk aan calcium, ijzer, kalium, magnesium en bicarbonaten. Ze bevatten ook natuurlijk koolzuurgas.
Oude stad met bijzondere monumentale classificatie vanwege de laat middeleeuwse huizen en statige woningen van de zeventiende en achttiende eeuw. De plaats is ook bekend door de associaties met Molière. Er zijn verschillende interessante musea waaronder een speelgoedmuseum, een museum met een collectie bijzondere oude deuren en het museum Boby Lapointe (bekende franse zanger en tekstschrijver). Hiernaast zijn er kunstgalerijen, ambachtsateliers, antiekwinkels en een boekenmarkt. De Scénovision Molière brengt je terug in de tijd van de bekende toneelschrijver met een 3D ervaring, en in de zomer zullen de open atelier avonden en wijn festivals uw dag compleet maken.
Een drie uur durende wandeling (heen- en terug) laat u de prachtige bergengtes en gleuven bewonderen. De wilde flora geeft een adembenemende kleur aan de rotsen. U volgt de route langs de bergstroom tussen de hoge rotsen. De bergstroom kalmeert wanneer hij uitmondt in wat hier «les piscines, de zwembaden » wordt genoemd, het grootste ervan is le gouffre du Cérisier, « de kersenput ». U kunt er picknicken aan de rand van het water en het prachtige circus van Farrières bewonderen met zijn rotsnaalden. U heeft de keuze uit 2 opties :
Voor de sportievelingen onder u is er een wandeling van 3 uur heen- en terug door de indrukwekkende cañons.
Aan het einde van de heenwandeling komt u in het gehuchtje Héric, met zijn daken " en lauzes " (dakpannen in een soort leisteen). Anderen kunnen een rustige wandeling maken, zwemmen en genieten van het prachtige natuurschoon.
De moeflon uitstapjes zijn bedacht op het observeren van deze kenmerkende dieren van de Caroux.
Deze cañon ligt rechts van de Orb rivier aan de voet van de Caroux. Zonder dat de tocht al teveel inspanning vergt, zult u er makkelijk genoeg natuurbaden en adembenemende panorama’s treffen. Professionele hikers kunnen op deze bezienswaardige natuurlijke zone een 13 km lange wandeltocht met een hoogteverschil van 600m.